Derin Tarih’in Mayıs 2016 tarihli 50. sayısı raflardaki yerini aldı. Her ay olduğu gibi birbirinden ilginç makale ve yazılarla dolu olan derginin bu ayki kapak konusu Necip Fazıl. Yakın tarihimizin en önemli isimlerinden Necip Fazıl üzerine bu ayki sayıda birçok farklı makale ve hatıra yer alıyor. Derginin genel yayın yönetmeni Mustafa Armağan’ın kaleme aldığı “Necip Fazıl’ın Tarihle Hesaplaşması” başlıklı yazıda Necip Fazıl’ın tarihçi olmamasına karşın tarihimize olan ilgisi ve tarih anlayışı anlatılıyor. Özellikle 1940’lı yıllardan itibaren din ve tarih temalı yazılarının İslamcı/sağ kesim üzerinde bıraktığı ektinin de altı çizilen yazıda Mustafa Armağan, Necip Fazıl’ın Osmanlıcayı nasıl savunduğuna ve not tutarken kullanmaya devam ettiğine de dikkat çekiyor. Bu yazının yanı sıra, Halil Solak’ın Prof. Dr. Orhan Okay ile Necip Fazıl Kısakürek’in fikir hayatımızdaki yeri üzerine gerçekleştirdikleri röportaj da bu ayki sayıda yerini almış. Suat Ak’ın kaleme aldığı “Anadolu’yu Kürsüden Fethetti” başlıklı yazıda ise Necip Fazıl’ın fikirlerinin Anadolu halkı üzerindeki etkisini bizzat gözlemlemek üzere Anadolu’yu nasıl karış karış dolaştığı ve yüksek hitabet kabiliyeti ile Anadolu insanı ile nasıl iletişime geçtiği konu alınıyor.
Necip Fazıl dosyasının dışında derginin Mayıs sayısında Kutü’l-Amare Zaferi’ne de geçen sayıda olduğu gibi yer verilmiş. Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Norman Stone’un “İngilizlerin Kut Tekerlemesi” başlıklı yazıda Osmanlı askerlerini Kut’ta muzaffer kılarken, İngilizleri de memleketlerinde tartışmalara sürükleyecek olan askerî olayları derinlemesine inceliyor. Dergide bu ay yer alan bir başka dikkat çekici yazı ise bundan tam bir asır evvel hayatını kaybeden Tanburî Cemil Bey üzerine. Samet Tinas, yazısında Osmanlı’nın son dönemlerinde, musiki hayatına büyük katkılarda bulunan ve kendine önemli bir yer edinen Tanburî Cemil Bey’in hayatı, yaşadığı döneme ve günümüze olan etkileri konu alınıyor.
Ayrıca her ay olduğu gibi Derin Tarih bu ay da okuyucularına bir kitap hediye ediyor. Cumhuriyet’in İlk Kürt Raporu başlıklı kitap 1924 yılında Mülkiye Müfettişi Derviş Hüseyin Hüsnü tarafından, Doğu illerinde yaptığı teftişlerde hazırladığı raporlardan oluşuyor.