Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü’nde yürüttüğü doktora çalışması sırasında yakalandığı elim hastalığa yenik düşerek erken yaşta ebedi hayata intikal eden Ayşegül Keskin Çolak anısına Kebikeç Yayınları’ndan Ayşegül Keskin Çolak’a Armağan: Tarih ve Edebiyat Yazıları adlı çalışma yayımlandı. Editörlüğünü Hasan Çolak, Zeynep Kocabıyıkoğlu Çeçen ve N. Işık Demirakın’ın üstlendiği eser, Ayşegül Keskin Çolak’a adanmış şiirler, onu anlatan yazılar ve her biri alanında uzman isimlerin kaleme aldığı tarih ve edebiyat makalelerinden oluşuyor.
Eserin, türündeki diğer örneklerden farklı olarak müstakil bir hatıralar kümesi olmanın ötesine geçerek Ayşegül hakkında müşterek bir hafıza inşa etmeye hizmet ettiğini söyleyebiliriz. Bu inşa, kitabı bir tarih ve edebiyat yazıları derlemesi olmaktan önce özlem ve sevginin derlemesi yapıyor. Ortaçağ tarihinden 1970’lere, Nâzım Hikmet şiirinden şarkiyatçılığa, II. Abdülhamit döneminden Ayzenştayn sinemasına çok geniş bir yelpazeye yayılan makalelerin arasını dolduran ve böylece çalışmayı tema bütünlüğünden yoksun bir derleme olmaktan kurtaran da yine bu özlem ve sevgidir. Tıpkı Sena Hatip Dinçyürek’in ağzından “Takdim” bölümünde eserle ilgili yapılan değerlendirmenin işaret ettiği gibi: “Çiçek demetini andırıyor. Tıpkı Ayşegül gibi.”
Aynı yazıda kitabın yayımlanma amacı ise şöyle açıklanıyor: “Bu kitap Ayşegül Keskin Çolak’ın anısı için olduğu kadar onun bitmek tükenmek bilmeyen ve daha birçokları gibi bu kitabın tüm yazarlarının da içine nüfuz etmiş olan enerjisi sayesinde hazırlanmıştır. Bu kitaba katkıda bulunan, Ayşegül’ün arkadaşı olma şansına erişmiş herkesin en büyük isteği onun hayatlarımıza dokunduğu kısacık ama unutulmaz anları içeren o güzel hayata yakışır bir şekilde ölümsüzleştirmekti.”
Tarih ve Edebiyat Yazıları’nda Ayşegül Keskin Çolak’ın 2014 yılında Leeds Üniversitesi’nde düzenlenen Uluslararası Ortaçağ Konferansı’nda “Comparing Early Ottoman Warrior Ethic with Chiristian Knightly Ideal” başlığıyla sunduğu bildirinin Hasan Çolak tarafından Türkçeye çevrilmiş hali de yer alıyor. “Erken Osmanlı Savaşçı Etiğini Hıristiyan Şövalye İdealiyle Kıyaslamak” başlıklı makale, Çolak’ın uzun yıllar boyunca Avrupa şövalyeliği üzerine yaptığı çalışmaların bir ürünü. Osmanlı’nın ilk dönemlerindeki savaşçılar ile Avrupalı şövalyelerin yönetimi oldukça güç toplumsal gruplar olduğunun altını çizen Çolak, Batı Avrupa ve Osmanlı Devleti’nin XIV. yüzyılda benzer süreçlerden geçtiğini öne sürüyor.
Eserdeki diğer yazılar ise sırayla Hasan Çolak, Paul Latimer, Wendy Case, Berrak Burçak, Görkem Gür, Rauf Kenan Arun, Zelal Filiz, Neslihan Demirkol, Eugenia Kermeli-Ünal, Rhoads Murphey, Elif Bayraktar Tellan, Gülçin Tunalı, Zeynep G. Williams, Sena Hatip Dinçyürek, Sevim Kebeli İnan, N. Işık Demirakın, Zeynep Kocabıyıkoğlu Çeçen, Öykü Terzioğlu Özer, Yalçın Murgul, Bülent Tellan, E. Kuzucu, V. G. Açıkel, U. Acer ve M. Ş. Okka imzalarını taşıyor. Tarih ve edebiyat yanında özveri ve samimiyete dair metinler okumak isteyenlere tavsiye olunur. İyi okumalar!