Türkiye’nin en çok okunan aylık tarih dergilerinden Derin Tarih’in 49. sayısı Nisan 2016 itibariyla raflardaki yerini aldı. Oldukça ilginç ve önemli konuları konu alan derginin bu ayki kapak dosyası ise Kutu’l-Amare Zaferi. Derginin büyük çoğunluğu bu konuya ayırılmış ve birbirindeen ilginç ve dikkat çekici başlıklarla Kutu’l-Amare zaferi her yönüyle ele alınmaya çalışılmış.
“Kutu’l-Amare: Osmanlı’nın Son Zaferi” kapağı ile okuyucuları ile buluşan Derin Tarih’te konuyu Edward J. Erickson “Zafere Giden Yol: Adım Adım Kutu’l-Amare”, Mustafa Selçuk “Kutu’l-Amare’nin Yüzen Emaneti”, derginin genel yayın yönetmeni Mustafa Armağan “Kutu’l-Amare Zaferi Neden Unutturuldu?” adlı makaleler ile ele alıyorlar. Altay Cengiz “İngilitere’nin Gözüyle Kut Yenilgisi” ve Şükrü Hannioğlu da “İngilitere Yenilgiyi Nasıl Soruşturdu?” başlıklı yazılarıyla unutulan Kut Zaferi’ni savaşı kaybedenlerin gözünden inceliyor.
Derin Tarih’in 49. sayısında ayrıca Abdülkadir Özcan’ın kaleme aldığı “Çobandan Sadrazam Olur Mu? Devşirme Sistemi ile Evet!” yazısı ile Devlet-i Aliyye’nin uzun yüzyıllar boyunca en önemli kurumlarından birisi olan devşirme sistemini derinlemesine inceliyor. Devşirme sisteminin yanı sıra Casim Avcı tarafından kaleme alınan Bizans İkonoklazm’ının kökenleri ve İslamiyet ile ilişikisini konu edindiği makale de oldukça dikkat çekici.