Derin Tarih dergisinin Şubat 2016 tarihli 47. sayısının kapak konusu bir süredir akademik çevrelerde gündemde olmayan Türklerin nasıl Müslüman olduğu ile alakalı. Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nden Prof. Dr. Tufan Gündüz’ün kaleme aldığı “Türkler Nasıl Müslüman Oldu?” adlı dosyada uzun yıllardır tartışma konusu olan, Türklerin kılıç zoruyla mı yoksa gönül rızasıyla mı Müslüman oldukları konusu araştırılıyor. Orta Asya’dan başlayarak Anadolu’ya doğru hareket eden Türklerin en gibi şartlarda ve nasıl İslam ile karşılaştığını ve hangi nedenlerle İslam’ı benimsediklerini kaleme alan Tufan Gündüz’ün yazısında Horasan Valisi Cüneyd ile bir Türk Hükümdarı Hakan ile aralarında geçen hayli ilginç bir diyalog da yer alıyor.
Derin Tarih’in Şubat sayısında ayrıca İsmail Hakkı Göksoy’un kaleme aldığı Açe Sultanlığı ile ilgili de bir yazı bulunuyor. Osmanlı hanedanının Açe Sultanlığı ile ilişkilerini konu alan Göksoy, bu ilişkilerin nasıl başladığını ve Devlet-i Aliyye’nin nasıl Açe Sultanlığı’na yardım gönderdiğini aktarıyor. Prof. Dr. Norman Stone’un kaleme aldığı “1915’in Vahşi Dünyası” adlı makale de derginin bu ay okuyucularına sunduklarından. I. Dünya Savaşı’nda 1915 genellikle Çanakkale Zaferi ile anılırken Norman Stone bu ayki dosyasında Batı cephesine göz atıyor ve burada yaşanan gelişmeleri kaleme alıyor. Dergideki düzenli yazılarına devam eden Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu da bu ayki köşesinde 19. yüzyılın ideolojik akımlarıyla birlikte ortaya çıkan ‘din’ meselesini ve tartışmasını konu alıyor.
Derin Tarih daha önceki aylarda olduğu gibi bu ay da okuyucularına bir kitap hediye ediyor. Adnan Çakmak’ın anlatımı ve Murat Sertoğlu’nun yazımıyla hazırlanan Mareşal Fevzi Çakmak Açıklıyor adlı kitap dergi ile birlikte okuyuculara sunuluyor.