Murat Bardakçı, HaberTürk gazetesindeki köşesinde 19 Temmuz gecesi İsrail katliamına sahne olan Şucaiyye üzerine bir yazı kaleme almış. Çoğumuz adını ilk defa kanlı İsrail “operasyon”larıyla duymuş olsak da Şucaiyye aslında tarihimizde son derece önemli bir yere sahip.
İngilizlere karşı savunulmuştu
Bardakçı’nın da yazısında bahsettiği gibi, Şucaiyye veya bizim verdiğimiz adıyla Mantartepe, Birinci Dünya Savaşı sırasında İngilizlerle savaşılan üç Gazze Muharebesinden ikincisinde kritik önem taşıyordu. Gazze’ye hakim konumu nedeniyle ele geçirilmek istenen Mantartepe, İngilizler tarafından karadan ve denizden yoğun saldırıya maruz kalmış ve Osmanlı Ordusu’nun 32. Alay 11. Bölüğü tarafından günlerce savunulmuştu.
Bardakçı, yazısında ayrıca bölgenin tam adının Hayye-l – Şucaiyye yani Kahramanlar Mahallesi olduğunu, bu adın da bölgedeki Türkmen ve Kürt boylarının 13. yüzyıl Haçlı Seferlerini kahramanca geri püskürtmelerinden dolayı konulduğunu yazıyor. Türklerin bölgeye Mantartepe demesinin nedeni ise bölgedeki Şeyh Ali Mantar türbesi.
Katliama sahne oldu
Cemal Paşa’nın hatıralarında “en müşkül ahval sırasında metanet ve soğukkanlılıkla muhafaza edildiğini” yazdığı Şucaiyye’nin adını son olarak en az 60 kişinin öldüğü, 400’den fazla yaralının olduğu İsrail saldırısından sonra duyduk. Cumartesi günü gerçekleşen saldırıdan sonra Pazar günü bölgeye insani yardım götürülmesi için sözleşilen iki saatlik ateşkes ise İsrail tarafından 40 dakika sonra bozuldu.