Anadolu Selçuklu Devleti’nin yerleşim yerlerinden ve aynı zamanda Hamitoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış olan Isparta’nın Uluborlu ilçesindeki Selçuklu eserlerinden yalnızca bir minare ve çeşme ayakta duruyor.
Taş medrese, köprü, hamam, cami gibi birçok eserin bulunduğu ve toplam 18 mahalleden oluşan tarihî yerleşim yeri son yıllara kadar ayakta kalabilmişti. Yerleşim yerinde şu anda yalnızca Sahih Efendi Camii minaresi ve Şeyh Muhiddin çeşmesi ayakta kalıyor. Tarihî bölgedeki tahribata gerekçe olarak tabiat şartları ve kaçak kazılar gibi sebepler gösterildi.
Defineciler kazmış
Tarih ve kültür varlıkları araştırmacısı Mehmet Ertan, tarihî yerleşimde yer alan yapılardan bir kısmının taşlarının sökülerek yeni yapılarda kullanıldığını, ayrıca define arayanların da bölgede izinsiz kazılar yaptıklarını ifade etti. Ertan, “Defineciler burayı çok kazdı. Sütun başlıkları yok oldu, kaçak olarak sürekli kazı yaptılar. Tarihe büyük zarar verdiler” dedi. Uluborlu Kaymakamı Adem Çelik de duruma dikkat çekerek şunları ekledi: “Ciddi araştırmalara ihtiyacı olan bir coğrafya üzerinde bulunuyoruz. Gerekli araştırmaların yapılabilmesi için tarihçileri ilçemize davet ediyorum.”