Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) I. Dünya Savaşı’nın 100. yılında “1. Dünya Savaşı’nda İttifak Cephesi’nde Savaş ve Propaganda” isimli bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
Küratörlüğünü Bahattin Öztuncay, tasarımını Yeşim Demir’in yaptığı sergi, Ömer M. Koç’un kişisel koleksiyonundan seçilen eserlerden oluşuyor. Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Bulgaristan ve Osmanlı Devleti’nden meydana gelen İttifak Devletleri’nin savaş süresince “yürüttüğü hakla ilişkiler süreçlerini, başka bir deyişle propaganda kampanyalarını” anlatan sergi tarih meraklılarına keyifli ve bilgilendirici bir yolculuk vadediyor.
Sanat aracılığıyla savaş propagandası yürütme alanında önemli örneklerden biri sayılan Wilhelm Viktor Krausz’un “Dünya Savaşında Türkiye’den Resimler ve Çizimler” adlı albümü, sergide öne çıkan eserler arasında. Mustafa Kemal Atatürk’ün bilinen ilk portresinin de yer aldığı çalışmalardan oluşan albüme dijital ortamdan erişmek mümkün.
Sergide poster, kartpostal madalya gibi nesnelerin yanında Alman Federal Arşivleri’nden elde edilen belgeler, tarihî dokümanlar, sertifikalar ve İttifak Devletleri’ne ait flamalara yer veriliyor.
22 Mart 2015 tarihine kadar ücretsiz olarak gezilebilecek serginin ziyaret günleri ve saatleri aşağıdaki gibidir:
Salı-Cumartesi: 10:00-18:30
Pazar: 12:00-18:30
Ayrıntılı bilgi için: