Osmanlı’da eğitim, matbaacılık tarihi ve kültürü ile ilgili birçok çalışması bulunan Bulgar akademisyen Orlin Sabev’in yeni kitabı Spiritus Roberti: Shaping New Minds and Robert College in the Late Ottoman Society (1863-1923), Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’nden çıktı.
İstanbul’da 1863 yılında Amerikalı misyonerler tarafından kurulan Robert Koleji’nin uzun tarihinin daha önce akademik araştırmalara konu edilmemiş yönlerini ortaya çıkarmayı hedefleyen kitap, okulun ideolojik yapısı ile öğrenci profili üzerinde duruyor ve bu unsurların geç Osmanlı döneminde sosyal yaşamı nasıl etkilediğini irdeliyor.
Çalışmalarını Kolej’in Türkiye ve Amerika’daki arşivleri üzerinde temellendiren Sabev, okulun Osmanlı eğitim sistemindeki yerini ortaya koyuyor ve bunu yaparken okul yöneticileri tarafından ne gibi görüşlerin benimsendiğini, öğrencilerin nasıl bir müfredatla yetiştirildiklerini inceliyor. Çıkarımlarını sunarken istatistiki kaynaklara da başvuran Sabev, okula öğrenci alımında hangi adımların izlendiğini, hangi dönemlerde hangi milliyetten öğrencilerin okulda çoğunlukta olduğunu da okuyucuyla paylaşıyor. Daha önce 15. ve 18. yüzyıllar arasında Osmanlı eğitim sistemi ile Osmanlı’ya matbaanın gelişi hakkında kitaplar yazan Sabev’in yeni kitabı Robert Koleji üzerinden Osmanlı eğitim hayatına ve daha geniş anlamda toplumsal yapısına ışık tutuyor.